Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » O nas

O nas

BarMagazyn.pl to niezależny magazyn internetowy w formie bloga poświęcony miksologii, czyli sztuce przygotowywania napojów mieszanych (zwanych powszechnie koktajlami), otaczającym ją świecie alkoholi i szeroko pojętej kulturze barowej.

BarMagazyn.pl zaistniał w sieci w styczniu 2010 roku. Za jego powstaniem stoją Rafał Ciesielski i Paweł Zaręba, miksologiczni pasjonaci, którzy przez prawie dekadę zdobywali szlify barmańskie i managerskie na londyńskiej scenie gastronomicznej (Circus Restaurant & Bar, Sketch, SO.UK, Cinnamon Club); odpowiedzialni za wdrożenie pionu barowo-alkoholowego przy otwarciach: Le Café Anglais (London Restaurant of the Year 2008, Best Newcomer 2008 wg magazynu Tatler) i Lutyens Restaurant, Bar & Cellar Rooms (The Best New Restaurant – Autumn 2009 wg przewodnika Square Meal).

W kwietniu 2010 roku do zespołu Bar Magazynu dołączył Jacek Wojdyło, który za londyńskimi barami pracuje od prawie dziesięciu lat – od asystenta barmana po managera, od turystycznego Soho (Café Boheme) po ekskluzywne Notting Hill i Chelsea (The Electric, The Botanist), od klasycznego Manhattana po molekularne galaretki Mai Tai, wszystko to znajdziecie w jego życiorysie. 

Razem bogatsi o niemal 30-letnie doświadczenie, pracują nad podniesieniem na wyższy poziom kultury spożywania napojów alkoholowych w naszym kraju, poprzez popularyzację wiedzy miksologicznej i praktycznych umiejętności, związanych ze sztuką barmańską. Bar Magazyn to także edukacja miksologiczna (szkolenia, pokazy tematyczne), eventy i kreowanie koktajli.

Kolaboranci czyli co 5 głów to nie 3… mamy przyjemność współpracować z:

Arkadiusz Rybak – Arcadius^^ - Assistant General Manager w jednym z najbardziej utytułowanych brytyjskich members klubów – CreazyBear Members Club w sercu londyńskiego Covent Garden. Odpowiedzialny za standardy w całej grupie CreazyBear.  Poza barowym podwórkiem w UK doświadczenie zdobywał również za barami w Grecji i Francji. Spec od tzw. miksologii nowoczesnej, wdrażający zdobycze nauk ścisłych do sztuki barmańskiej. W swoim przydomowym laboratorium eksperymentuje z produkcją alkoholi, syropów, perfum, bittersów i olejków ezoterycznych.

Mariusz Pieterwas – Szef Kuchni w gdańskiej Restauracji Metamorfoza , który swoje 15-letnie doświadczenie, oprócz krakowskiego „Wierzynka” i jurackiej „Bryzy”, zdobywał w restauracjach Hiszpanii, Niemiec i Wielkiej Brytanii. Praktykował u Shauna Rankina w restauracji Bohemia z prestiżową gwiazdką Michelina. Orędownik łączenia tradycyjnych lokalnych smaków z najnowocześniejszymi technikami kulinarnymi. Zwolennik ekologii w kuchni. Mariusz Pieterwas i Bar Magazyn współtworzą projekt „Kulinarna podróż w czasie” łączący staropolskie tradycje gastronomiczne z najnowszymi trendami w sztuce kulinarnej i miksologii.