Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Dzieje się!, Newsy

Najlepsi polscy barmani o krok bliżej do Miami.

Dodane przez Styczeń 31, 2016 – 10:59Brak komentarzy

30 barmanów z 9 miast – Gdańska, Katowic, Krakowa, Łodzi, Oświęcimia, Poznania, Sopotu, Warszawy i Wrocławia – ma już za sobą pierwsze, bezpośrednie starcie o przepustkę do jednego z najbardziej prestiżowych konkursów barmańskich na świecie – World Class Competition. Dobiegł końca pierwszy z dwóch zjazdów barmańskich, pod hasłem „Micro Machines”, który odbył się w łódzkim browarze Księży Młyn.

Po pierwszym zjeździe konkursowym na prowadzenie w rankingu barmanów wysunął się Paweł Rodaszyński z warszawskiego koktajlbaru El Koktel oraz dwóch mieszkańców Łodzi – Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński z lokalu Bawełna.

Paweł Rodaszyński

– „World Class to program wszechstronny, weryfikujący zarówno wiedzę i praktykę, jak i talent, osobowość oraz ducha rywalizacji. Każdy uczestnik startuje z tego samego poziomu i także barmani typowani przez swoje środowisko na faworytów muszą walczyć do samego końca” – podsumowała pierwszy zjazd barmański Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.

Wybór miejsca na pierwsze spotkanie „top 30” uczestników konkursu World Class Poland 2016 nie był przypadkowy. W zabytkowym budynku dawnej szarpalni bawełny imperium włókienniczego Ludwika Grohmana mieści się obecnie browar – idealne źródło wiedzy o fermentacji piwa. A właśnie ten proces, odbywający się z udziałem mikroorganizmów, stanowił motto zjazdu barmanów, stąd nazwa „Micro Machines”.

Pierwszego dnia zjazdu odbyły się warsztaty o fermentacji alkoholi, degustacje produktów tego procesu, jak piwa typu lambic, wodne i mleczne kefiry, destylaty, a ponadto degustacje whisky. Punktem kulminacyjnym był guest bartending, czyli gościnny pokaz barmański Ariela Leizgolda z Izraela i Teda Dako ze Szwecji – finalistów World Class Competition 2015. W roli mentora wystąpił także Mateusz Szuchnik, pierwszy polski uczestnik globalnych zawodów.

Ariel Leizgold

Podczas drugiego dnia zjazdu odbyła się pierwsza rywalizacja konkursowa „top 30” kandydatów. Uczestnicy zmierzyli się w konkurencji „Day & Night”, wzorowanej na finałowym zadaniu ubiegłorocznej edycji World Class w Kapsztadzie. Barmani przedstawiali w niej autorskie zestawienia koktajli inspirowanych odpowiednio dniem i nocą.

– „Noty otrzymane na pierwszym zjeździe mają zmotywować uczestników do dalszej pracy i nie przesądzają jeszcze o finałowej klasyfikacji. Na przykład ubiegłoroczny zwycięzca, Mateusz Szuchnik, po pierwszym zjeździe konkursowym zajmował odleglejszą pozycję w rankingu, ale wykonał doskonały postęp, który doprowadził go tytułu polskiego Barmana Roku 2015 i genialnego występu w Kapsztadzie” – dodał Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.

Przed wszystkimi trzydziestoma uczestnikami stoi kolejne wyzwanie – drugi zjazd szkoleniowo-konkursowy w kwietniu br., który wyłoni finałową dwunastkę. Krajowe eliminacje zakończą się w czerwcu 2016, a zwycięzca – jako drugi w historii Polak – wyjedzie we wrześniu na międzynarodowy finał. Po światowe trofeum laureaci krajowych edycji z 60 krajów udadzą się tym razem do Miami na Florydzie.

Kto w Top 30 World Class Poland 2016?

  • Gdańsk: Krzysztof Rathnau – Flisak ’76, Kamil Szuchalski – Eliksir, Adam Rogalewski – U Szkota
  • Katowice: Piotr Kujawiak – Sky Bar
  • Kraków: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enteka Pergamin
  • Łódź: Bartłomiej Wójcik i Bartłomiej Brolik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna, Hubert Workert – Buddha Pub & Gronowalski Restauracja
  • Oświęcim: Krzysztof Ciemiera – Menago
  • Poznań: Arkadiusz Prunesti – Salony, Mikołaj Rzeźnik – Whisky Bar 88, Daria Bąk – Hotel Blow Up Hall 5050
  • Sopot: Dawid Zakrzewski – Sheraton Sopot Hotel. Bar., Steve Zachariasz – Pinokio, Marek Pobłocki – Galeria 63 Club&Restaurant
  • Warszawa: Karol Rychlewicz – Weles, Maciej Szymański – 6 cocktails, Paweł Rodaszyński i Dominik Mazur – El Koktel, Rafał Stachów – Gabinet
  • Wrocław: Patryk Kozyra –Schody Donikąd i Parrot Rum Embassy, Krzysztofa Musielaka – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol, Michał Wróbel i Tymon Straburzyński – Heca, Dariusz Owczarek – Vertigo Jazz Club Restaurant

Więcej informacji na temat World Class:

World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland

Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com

Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com

Opracowano na podstawie informacji prasowej organizatora.

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


siedem + = 14