Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Newsy, Zoom

Silesian Mixologist

Dodane przez Wrzesień 22, 2013 – 09:05Brak komentarzy

Podobno wszystko zaczyna się od pomysłu, idei, a końcowy sukces zależy od stopnia zaangażowania w sprawę. Ludzie mówią, że każdego dnia trzeba walczyć o swoje i z uporem maniaka dążyć do celu. Czy jednak zawsze warto? My postanowiliśmy przerwać ten wyścig szczurów i dać coś od siebie, bo przecież żeby coś wziąć, najpierw trzeba dać! Właśnie podczas takich rozważań powstał projekt `Silesian Mixologist`.

Silesian Mixo Team

Organizatorami tych cyklicznych spotkań poświęconych rozwojowi sztuki barmańskiej w Polsce są czterej śląscy barmani: Ryszard Maciejewski, Dawid Bujar, Robert Dziacko oraz ja – Rafał Nawrot. Każdy z nas reprezentuje inne pokolenie, a jednak potrafimy znaleźć wspólny język. Bardzo często mamy różne zdania i całkowicie odmienny pogląd na daną sprawę, ale to tylko poszerza nasze horyzonty i pozwala wypłynąć na głębokie wody. Stworzyliśmy swoisty trzon tego projektu, ale tak naprawdę to każdy z Was – barmanów – współtworzy to wydarzenie poprzez spotkania, rozmowy i świetną atmosferę. Nie zdawaliśmy sobie sprawy, że z naszego przedsięwzięcia, wynika jeszcze jedna idea – integracja, postrzępionego jak brzegi starych książek, środowiska barmańskiego. Czerwiec okazał się miesiącem przełomowym, gdyż postanowiliśmy wprowadzić nasz wspólny pomysł w życie. Podzieliliśmy się obowiązkami i ciężko pracowaliśmy aby stworzyć warsztaty kierowane do barmanów z całej Polski w celu podnoszenia swoich umiejętności i pogłębiania własnej wiedzy. Postanowiliśmy, iż projekt „od barmanów, dla barmanów” będzie odbywał się zawsze w ostatni poniedziałek miesiąca, ponieważ takie wydarzenie potrzebuje cykliczności, aby każdy kto chce wziąć udział w spotkaniu, mógł sobie na spokojnie zaplanować czas. Całość ma miejsce w Śląskiej Akademii Barmana – miejscu, które jest przyjazne każdemu pasjonatowi sztuki barmańskiej. Nie jest to zwykła szkoła, to miejsce spotkań i treningów, gdzie każdy czuje się wolny i nieskrępowany. Wszyscy o to miejsce dbamy i czujemy się za nie odpowiedzialni.

S

Każde zajęcia skupiają się wokół innej tematyki. Motywem przewodnim naszych pierwszych warsztatów był lód i jego zastosowanie, prowadzone przez firmę `Ice Evolution`, zajmującą się tą tematyką już od wielu lat. Dowiedzieliśmy się jak wygląda produkcja lodu kostkowego, kruszonego oraz suchego. Zostaliśmy dogłębnie wprowadzeni w umiejętność rzeźbienia w lodzie, co sprawiło nie lada uciechę każdemu z uczestników. Frekwencja była przyzwoita i pozwoliła nam uwierzyć, że może być tylko lepiej. Nie pomyliliśmy się, gdyż na lipcowe warsztaty bardzo szybko zabrakło miejsc! Carving zainteresował barmanów, już nie tylko z południa Polski. Zajęcia poprowadziła Beata Wojtasik – profesjonalny trener carvingu, która wprowadziła tę oryginalną sztukę jako dodatkową formę aktywności dla swoich uczniów w szkole gastronomicznej. Okazało się, że „dłubanie” i wycinanie w niezliczonej ilości owoców i warzyw może sprawić ogromną frajdę i wywołać ożywione dyskusje.

S

Jednak hitem i punktem zwrotnym projektu `Silesian Mixologist` okazały się sierpniowe warsztaty dotyczące kultury koktajlowej „Tiki”. Ilość barmanów chętnych do wzięcia udziału w tym spotkaniu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania! Całość była prowadzona przez Jakuba Kozłowskiego oraz Adam Grądziela. Myślę, że tych czołowych postaci Warszawskiej Sceny Barowej nie trzeba nikomu przedstawiać. Ich pełna dynamiki i interakcji z obecnymi osobami prezentacja, uzyskała wiele przychylnych komentarzy i opinii. Nas samych jednak, najbardziej ucieszył fakt, że na spotkanie z Polinezją, Karaibami oraz niezwykłymi koktajlami wykopanymi z barmańskiej niepamięci, przyjechały osoby z Poznania, Krakowa, Warszawy, Trójmiasta czy Radomia. Kuba i Adam jeszcze długo odpowiadali na pytania uczestników i prowadzili rozmowy na przeróżne tematy.

S

Co dalej? To, że `Silesian Mixologist` odbija się pozytywnym echem, tylko motywuje nas do dalszej ciężkiej pracy i utwierdza w fakcie, że to co robimy jest nie tylko dobre, ale także potrzebne. Dlatego właśnie w przyszłości planujemy równie ciekawe zajęcia z udziałem utytułowanych i utalentowanych osób ze świata gastronomii. We wrześniu odbędzie się spotkanie mające pokazać, że w dzisiejszej miksologii nie należy bać się kawy, prowadzone przez ambasadora likierów Bols w Polsce – Andrzeja Rachwalskiego oraz Vice-Mistrza Świata Coffee in Good Spirits 2013 – Marcina `Makiato` Wójciaka. Jesteśmy także w trakcie sprowadzania do Polski jednego z najbardziej utytułowanych barmanów na świecie, w celu poprowadzenia własnych warsztatów.

Czy jesteśmy idealistami? Bez wahania odpowiem, że tak! To między innymi dlatego dalej jesteśmy barmanami i nic nie daje nam większego szczęścia. Wspólnie uważamy, że ważne jest to, aby każdy mógł podnosić poziom kwalifikacji zawodowej oraz poznawać odmienne style, techniki i wartości, tak bardzo przecież potrzebne podczas kształtowania swojej własnej „osobowości barmańskiej”. Pokazujemy wielu niedowiarkom, że środowisko barmanów potrafi się integrować. Ukazujemy, że mimo wszystko więcej nas łączy niż dzieli, ponieważ gramy do jednej bramki, niezależnie od tego skąd pochodzimy i jaki mamy pomysł na swoją drogę barmana. „Jedna miłość, wiele historii” – trudno się nie zgodzić ze słowami Adama Grądziela, gdyż to właśnie szeroko pojęte słowo „bar” połączyło nas i stało się naszą pasją. Zdajemy sobie sprawę, że naszym projektem `Silesian Mixologist` narażamy się na krytykę, ale zmagamy się z nią każdego dnia. Jesteśmy barmanami i jesteśmy z tego dumni!

Rafał Nawrot – Silesian Mixologist

Print

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


dziewięć − 2 =