Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Zoom

W Rytmie Baru

Dodane przez Grudzień 19, 2012 – 23:32Brak komentarzy

Dzień 3 październik obfitował w wiele emocji. Pierwszy odcinek z cyklu W Rytmie Baru, skupiający uwagę na tematyce kultur TIKI i SPEAKEASY, przyciągnął pokaźną gromadę ludzi ceniących sobie jakość i chcących w wyrafinowany sposób zatopić kubki smakowe w kompozycjach prezentowanych przez Rafała Ciesielskiego (BarMagazyn.pl) i Radka Wieczorka (Cool Ice, Mixology.pl), wyjątkowych gości tego wieczoru. Tych dwóch gentlemanów w niezwykle smaczny sposób zaprezentowało nam różnice, ale również związki pomiędzy dwoma najbardziej charakterystycznymi nurtami barmaństwa. Esencja „zakazanego owocu” prohibicji ujawniła się w koktajlach tj.  Fumigator Flip (symbolizujący prohibicyjne Chicago), Goldfish Cocktail *rum version (Nowy Jork) i Encantador (Miami).

Fumigator Flip

  • 60 ml Bacardi 8yo
  • 30 ml Cherry Brandy
  • 5 ml syropu cukrowego
  • 15 ml śmietany
  • Żółtko jaja
  • Smoky single Malt spray

Gold Fish Cocktail (*rum version)

  • 60 ml Bacardi Superior
  • 30 ml Noilly Prat Dry
  • 22,5 ml Goldwasser

Encantador

  • 40 ml Bacardi Superior
  • 10 ml Aperol
  • 20 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu waniliowego
  • 5 ml białka
  • 5 ml Eau de Vie Framboise

Minimalizm i dyskrecja wiążąca się ze Speakeasy została skonfrontowana z tropikalnym namaszczeniem. Tutaj mistrzem ceremonii był Radek Wieczorek i jego trzech Tiki tytanów: Zombie, Mai Tai oraz Honolulu Honey.

Zombie

  • 40 ml Bacardi Superior
  • 40 ml Bacardi Oro
  • 40 ml Bacardi Black
  • 40 ml Wray&Nephew white overproof rum
  • 10 ml Pernod
  • 10 ml Tabu Classic Absinth
  • 15 ml Falernum
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 20 ml soku z limonki
  • 15 ml soku z grapefruita
  • 5 ml grenadine

Honolulu Honey

  • 50 ml BACARDI – Oro (Gold)
  • 20 ml Mango puree
  • 40 ml świeżego soku ananasowego
  • 20 ml masła miodowego Manuka
  • 15 ml soku z limonki

 Mai Tai

  • 40ml BACARDI – Oro (Gold)
  • 15ml Creole Schrubb Orange Liqueur
  • 10ml syropu migdałowego
  • 25ml soku z limonki
  • 1 dash Amargo Chucho Peru Bitters
  • Ananas flambirowany Pisco
  • 10ml Wray&Nephew white overproof rum

Nad atmosferą wieczoru czuwał, nie kto inny, tylko Adam Grądziel – autor Warszawskiej Sceny Barowej, jak i wielu wybitnych artykułów, poświęconych tematyce baru. Nie zabrakło również egzotycznych dźwięków, których dostarczył nam naładowany pozytywną energią zespół Latin Duo, rytmicznie przeplatający się z piękną, młodą i utalentowaną Julią Bernard, która hipnotyzowała Nas swoim głosem. Nie zapomnijmy o konkretnie ZAJARANYM składzie, który był zawsze i wszędzie i który uwiecznił całe wydarzenie na fenomenalnych zdjęciach.

Fakt, że wszystkie poncze i beczki zostały osuszone, oznacza tylko jedno… Podobało się Wam, smakowało Wam i chcecie więcej…

Podążając  za wysuniętymi wnioskami przedstawiamy foto relację W Rytmie Baru, jak również zapowiadamy ciąg dalszy.

Pod koniec października w Pradze odbyło się niesamowite wydarzenie – druga edycja praskiego Bar Show to inicjatywa szerząca kulturę koktajlową i edukację alkoholową. Podczas Bar Show  mieliśmy okazję nie tylko uczestniczyć w bardzo ciekawych wykładach, prezentacjach i  degustacjach, które z pewnością poszerzają  wiedzę i otwierają na nowe doznania, ale również jest to świetna okazja odwiedzenia pokaźnej ilości wyśmienitych barów, znanych i cenionych  na całym świecie. Jednym z nich jest Tretter’s Bar, zaliczany do 50 najlepszych barów koktajlowych na świecie. Jeśli nie udało się Wam się odwiedzić Pragi w tym czasie, lub wyjechaliście stamtąd z dużym niedosytem, pocieszę Was. Już niebawem na ul. Kruczej w Colombii odbędzie się kolejna odsłona W Rytmie Baru, podczas której gościć będziemy Tomasa Toka, szefa baru praskiego Trettersa, który zaprezentuje Wam swój rytm…

Jakub Kozłowski

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


+ sześć = 10