Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Newsy

Pilsner Urquell International Master Bartender

Dodane przez Wrzesień 5, 2012 – 20:56Brak komentarzy

Dwunastu barmanów spotkało się w krajowym finale Pilsner Urquell International Master Bartender, 30 sierpnia br. w Warszawie. W trakcie spotkania musieli oni wykazać się teoretyczną wiedzą na temat Pilsner Urquell – pierwszego złocistego piwa na świecie, a także sprawdzić się w nalewaniu piwa podczas testu praktycznego. Egzamin kończyła rozmowa kwalifikacyjna z członkami jury. W tegorocznym finale barmanów oceniało jury, w którym zasiedli Petr Maryška, Sekretarz Ambasady Republiki Czeskiej,  Ziemowit Fałat, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, Rasmus Kobbersmed, zwycięzca edycji 2009 International Master Bartender i Nick Skaanild, Dyrektor Działu Marek Globalnych SABMiller w Polsce.

Największą ilość punktów w tegorocznej edycji Pilsner Urquell International Master Bartender zdobył Paweł Niklas z Poznania, i to właśnie on będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym finale konkursu w Pilźnie, który odbędzie się w październiku.

Do tegorocznej edycji konkursu International Master Bartender przystąpiło 334 barmanów. W kwietniu i maju barmani wzięli udział w teście wiedzy o Pilsner Urquell odpowiadając na pytania o jego skład, sposoby nalewania i historię powstania. Kolejnym etapem eliminacji było spotkanie w Warszawie podczas Experience Day, gdzie barmani poznali sztukę perfect pour, na którą składa się przygotowanie szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia pianka. Teoretyczną część kwalifikacji poprowadził znany polski sensoryk, Maciej Chołdrych, który wprowadził barmanów w świat czeskiej kultury piwnej. Uczestnicy spotkania wzięli również udział w teście wiedzy i praktycznym egzaminie ze sztuki serwowania. Dodatkowe punkty barmani mogli zdobyć podczas wizyty „tajemniczego klienta”. By je zdobyć musieli wykazać się wiedzą na temat Pilsner Urquell oraz praktycznymi umiejętnościami nalewania złocistego trunku.

Opracowano na podstawie informacji prasowej organizatora.

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


2 + sześć =