Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Miksologiczne ABC

Metody przygotowywania napojów mieszanych. (Część I)

Dodane przez Styczeń 12, 2010 – 17:37Brak komentarzy

W sztuce miksologicznej wyróżnia się kilka podstawowych metod łączenia różnorakich składników w jedną harmonijną całość, to jest napój mieszany. Ich dobór do danych formuł najczęściej zależy od cech charakterystycznych używanych komponentów, takich jak gęstość, czy łatwość łączenia z innymi składnikami.

Opisane poniżej metody są elastyczne i przy niektórych recepturach mogą zmieniać się, a także łączyć ze sobą, w poszczególnych etapach postępowania.

Wstrząsanie w shakerze (shakerowanie).

Shakerowanie

Metoda polegająca na mocnym i energicznym wstrząsaniu komponentów napoju, w shakerze wypełnionym lodem. Celem shakerowania jest połączenie składników o różnych gęstościach (np. alkoholi, syropów, soków, świerzych owoców) , schłodzenie i nadanie całości lekkiej, napowietrzonej konsystencji.

Krok po kroku (shaker bostoński):

  • Przygotuj komponenty napoju w szklanicy bostońskiej (maksymalnie dwie porcje danego napoju za jednym razem), po czym wypełnij ją świeżym, dobrze zmrożonym lodem.
  • Załóż kubek na szklanicę i z wyczuciem uderz go z góry tak, aby połączyć obie części w jedną szczelną całość.
  • Odwróć shaker (metalowa część powinna znaleźć się na dole) i trzymając go pewnie dwoma rękoma przed sobą, wstrząsaj mocno i rytmicznie aż do połączenia i schłodzenia składników.
  • Otwórz shaker – oprzyj kubek na płaskim podłożu i przytrzymując obydwie części shakera jedną ręką, drugą uderz z wyczuciem na ich złączu (jeżeli shaker nie otworzył się za pierwszym razem, uderz ponownie w innym punkcie złącza).
  • Używając sitka spiralnego, przecedź gotowy napój do szkła.

Krok po kroku (shaker 3-częściowy):

  • Przygotuj komponenty napoju w kubku (maksymalnie dwie porcje danego napoju za jednym razem), po czym wypełnij go w 2/3 świeżym, dobrze zmrożonym lodem.
  • Załóż na kubek nakładkę z sitkiem i zatyczkę.
  • Trzymając shaker pewnie dwoma rękoma (przytrzymując zatyczkę!), wstrząsaj mocno i rytmicznie.
  • Zdejmij zatyczkę i przytrzymując nakładkę, przelej gotowy napój przez sitko do szkła.

Długość wstrząsania w shakerze zależy od rodzaju użytych komponentów, jak również wielkości używanych kostek/brył lodu i stopnia ich zmrożenia. Przy większości receptur, używając dobrze zmrożonych dużych kostek/brył wystarczy 6-8 sekund.

Pamiętaj aby zachować szczególną ostrożność i zawsze shakerować tak, aby nie zranić siebie lub kogoś ze swojego otoczenia!

Dry shaking czyli wstrząsanie „na sucho” to odmiana shakerowania polegająca na krótkim i energicznym wstrząśnięciu składników napoju w shakerze, bez obecności lodu. Technikę tą stosuje się przed zwykłym wstrząsaniem z lodem, przy recepturach, w których występuje białko, lub żółtko jajka.

Mieszanie w szklanicy.

mieszanie w szklanicy

Metoda ta polega na łączeniu, chłodzeniu i delikatnym rozcieńczaniu komponentów napoju poprzez mieszanie ich łyżką barową, w wypełnionej lodem, szklanicy bostońskiej lub specjalnie do tego celu przeznaczonej szklanicy barmańskiej (w domowych warunkach może to być szklany dzbanek).

Mieszanie stosuje się przy napojach, których podstawowe komponenty to, łatwo łączące się ze sobą, składniki alkoholowe. Przygotowane tą metodą drinki mają gęstą, jedwabistą konsystencję (zupełnie różną od lekkiej i napowietrzonej, jaką otrzymuje się przy wstrząsaniu) i zazwyczaj podawane są bez lodu, w dobrze schłodzonym szkle.

.

Krok po kroku (szklanica bostońska, szklanica barmańska):

  • Przygotuj składniki w schłodzonej szklanicy (maksymalnie dwie porcje danego napoju za jednym razem), po czym wypełnij ją świeżym, dobrze zmrożonym lodem.
  • Mieszaj kolistymi ruchami za pomocą łyżki barowej aż do odpowiedniego schłodzenia i rozcieńczenia komponentów (podczas mieszania z lodem, objętość napoju w szklanicy powinna zwiększyć się o ok. 1/4).
  • Przecedź gotowy napój przez sitko julepowe do schłodzonego szkła.

PZ, RC

Przejdź do: Metody przygotowywania napojów mieszanych. (Część II)

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


× dwa = 6