Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Miksologiczne ABC

Komponenty receptur koktajlowych.

Dodane przez Styczeń 12, 2010 – 17:25Brak komentarzy

Komponenty

Oto zestawienie komponentów najpowszechniej występujących w koktajlowych recepturach.

 

Lód

Lód to dusza większości koktajli. Jego podstawowym zadaniem w sztuce miksologicznej, jest chłodzenie napojów mieszanych w procesie ich przygotowania. Lód powinien być zawsze świeży (nigdy nie używaj dwa razy tej samej porcji!), „luźny” i dobrze zmrożony. Najczęściej stosuje się go w postaci kostek/owalnych brył (najlepiej o średnicy ok. 2.5-3cm) lub w formie pokruszonej ( kostki/bryły pokruszone za pomocą specjalnej kruszarki lub rozbite za pomocą tłuczka, w czystym worku plastykowym owiniętym ręcznikiem kuchennym).

Lód to składnik na którym nie warto oszczędzać. Im więcej go użyjesz, tym mniej rozwodnione będą przygotowane przez Ciebie napoje (im więcej lodu, tym więcej powierzchni chłodzącej i tym wolniejszy proces jego rozpuszczania się).

Alkohole
Napoje mieszane przygotowane przy użyciu najtańszych alkoholi nigdy nie będą tak dobre jak te przyrządzone z markowych trunków dobrej jakości. Dlatego właśnie, wódki, giny, rumy czy likiery to składniki, w które warto zainwestować (i kupować najlepsze na jakie Cię stać).

Owoce cytrusowe
Wszystkie owoce cytrusowe używane w procesie przygotowania napojów mieszanych powinny być najwyższej jakości (bez nadpsuć i obić), dojrzałe i zawsze dokładnie umyte, a wyciskane z nich soki (podstawa wielu klasycznych koktajli) przechowywane w lodówce i wykorzystane w dniu wyciśnięcia.

Soki wyciśnięte z cytryn i limonek zawierają duże ilości kwaskowatego miąższu i pestek, które nie powinny trafić do przygotowywanych przez Ciebie napojów, dlatego przed użyciem przecedż je przez drobne sitko kuchenne.

Oliwki, cebulki i wisienki koktajlowe.
Klasyczne trio dekoracji koktajlowej: zielone oliwki z naturalnej lekko solonej marynaty (dobrze sprawdza się sycylijski gatunek Green Nocellara) , cebulki srebrzyste z marynaty octowej i wisienki koktajlowe – maraski konserwowane w syropie ( można je zastąpić świeżymi wiśniami lub czereśniami w sezonie).

Inne owoce i warzywa.
Wybierając je warto zwrócić uwagę na ich jakość i dojrzałość.

Mięta.
Odmianą znakomicie sprawdzającą się w barowych recepturach jest mięta kłosowa (łac. Mentha spicata) o sprężystych listkach i gałązkach.

Cukier i miód.
Cukier (w formie sypkiej, syropu lub kostek) to element występujący w wielu koktajlowych formułach. Najlepiej sprawdza się nierafinowany cukier trzcinowy o małych ziarnach i złotym kolorze (Golden Caster Sugar), który łatwo rozpuszcza się w wodzie i alkoholach.

Aby przygotować „prosty syrop cukrowy” (1:1) zalej 1 porcję objętości cukru taką samą porcją letniej wody i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy syrop, szczelnie zamknięty, możesz przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Miód (najlepiej płynny miód nektarowy – kwiatowy) to składnik, z którego przygotowuje się syrop miodowy (2 porcje objętości miodu rozpuszczone w 1 porcji objętości wody – patrz syrop cukrowy).

Nabiał.
Elementy nabiału najczęściej stosowane w sztuce barmańskiej to świeże jajka i „słodka” śmietana 18%.

Sosy kulinarne i przyprawy.
Sos Worcestershire od Lea & Perrins i czerwone Tabasco to dwa najczęściej stosowane w miksologii sosy kulinarne (obydwa znajdują się w recepturze na popularną Bloody Mary). Receptury napojów mieszanych zawierają także wiele przypraw na co dzień stosowanych w kuchni, te najpopularniejsze to: sól morska i selerowa, pieprz czarny, cynamon ,goździki, gałka muszkatołowa.

Soki, gazowane napoje bezalkoholowe, kordiale.
Wszelkiego rodzaju soki owocowe, gazowane napoje bezalkoholowe (woda sodowa, lemoniada, cola, tonic, bitter lemon, ginger ale itp.) i kordiale (np. z bzu, limonkowy) to produkty powszechnie występujące w formułach koktajlowych. Wybierając je, warto zainwestować w markowe produkty wytwarzane na bazie naturalnych składników (bez dodatku barwników i konserwantów), butelkowane w małych pojemnościach.

PZ, RC

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


dwa + = 4