Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Cocktails

Jeszcze raz o Manabu Ohtake – receptury z World Class.

Dodane przez Sierpień 14, 2011 – 11:30Brak komentarzy

Powracając do tematu tegorocznego konkursu Diageo Reserve World Class Bartender of the Year,  poniżej kilka wybranych receptur zwycięscy Manabu Ohtake z tokijskiego Tower’s Bar Bellovisto.

Kategoria „Gentlemen’s Drinks and Fancy Tipples”

From India with Love
Szkło: Martini
Dekoracja: Crusta z likieru kawowego, rozbitej na drobno kawy i brązowego cukru (w połowie rantu kieliszka).
Metoda: Wymieszaj w szklanicy z lodem i przecedź do schłodzonego kieliszka.
50ml Ciroc Vodka
20ml Cardamom Vermouth (lub vermouth domowej roboty)
15ml likieru kawowego
5ml Angostura Orange Bitters

Kategoria „Cocktail Theatre and the Stars”

Japan Just Wanna Have Fun (inspiracja – Cyndi Lauper)
Szkło: Cocktail
Dekoracja: Zest z pomarańczy w kształcie serca i świeża malina osadzone na rancie kieliszka i zest z limonki w kształcie listka na powierzchni drinka.
Metoda: Na dnie shakera ugnieć maliny z proszkiem anyżowym, dodaj resztę składników, wstrząśnij z lodem i przecedź podwójnie do schłodzonego kieliszka.
30ml Zacapa Rum
20ml Orange Curacao
10ml syropu różanego
10 świeżych malin
5ml soku z cytryny
¼ łyżki barowej proszku anyżowego

Kategoria „Asian Food Pairing”

Green Salad Margarita (kompozycja koktajlowa komplementująca krewetki w czerwonym tajskim curry z mango chutney)
Szkło: Martini
Dekoracja: Crusta z soku z limonki, płatków chilli i soli. Liście selera.
Metoda: Zmiksuj wszystkie składniki blenderem ręcznym, po czym przecedź wszystko przez drobne sitko do shakera. Wstrząśnij z lodem i przerzedź do schłodzonego kieliszka.
45ml Don Julio Reposado Tequila
20ml soku z cytryny
10ml nektaru z agawy
¼ łyżki barowej nasion kopru włoskiego
20g selera naciowego
2 dashe Angostura Bitters

Kategoria „Cocktails Against the Clock”

Manabu’s Bloody Mary
Szkło: Old Fashioned
Dekoracja: pomidorek cherry i liśc bazylii.
Metoda: Zmiksuj wszystkie składniki (oprócz soku pomidorowego) blenderem ręcznym, po czym całość przetransferuj do shakera i dodaj sok pomidorowy, przelej wszystko 5-6 razy pomiędzy dwoma kubkami shakera („throwing”) po czym przecedź do schłodzonego szkła.
45ml Ketel One Vodka
90ml pomidorowego presse
15g selera naciowego
1 liść bazylii
15ml soku z oliwek
1 dash Tabasco

Opracowano na podstawie materiałów prasowych organizatora.

RC

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


3 − = jeden