Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Newsy

G’Vine Gin Connoisseur 2011

Dodane przez Lipiec 1, 2011 – 23:34Brak komentarzy

261886_10150223167758149_663778148_7473461_6881808_nGegham Ghazaryan z Armenii pracujący w barze Xandom w hiszpańskim Alicante został okrzyknięty “najlepszym gin bartenderem na świecie” wygrywając tegoroczną edycję G’Vine Gin Connoisseur. Podczas odbywającego się we Francji konkursu pokonał on 15 finalistów wyłonionych podczas wcześniejszych eliminacji. Oprócz tytułu Gegham otrzymał również $3000, platynową szpilkę, wycieczkę po najlepszych barach Londynu lub Nowego Jorku i roczną dostawę ginu dla swojego baru.

Podczas trwającego tydzień konkursu uczestnicy, oprócz stworzenia własnego koktajlu na bazie ginów G’Vine (i późniejszym serwowaniu go podczas balu) musieli się również wykazać w rundzie szybkich drinków, znajomości zapachów, pisemnym egzaminie, teście na freepouring czy kreując własny gin.

Nad przebiegiem konkursu czuwali Philip Duff, Gaz Regan, Audrey Fort i blogersi z Gin Monkey i Alcademics.

Zwycięski koktajl Geghama:

Coupage Floral267508_197490660303352_100001272572353_604323_2216833_n

  • 1 1/2 shot G’Vine Floraison
  • 3/4 shot likieru June
  • 3/4 shot soku z różowego grejpfruta
  • 1/2 shot soku z limonki
  • 1/2 shot syropu kardamonowo-imbirowego
  • 1/4 shot redukcji z borówek

Wszystkie składniki (z wyjątkiem redukcji borówkowej) wstrząsamy z lodem i przecedzamy do wypełnionej kruszonym lodem szklanki typu Old Fashioned. Spryskujemy redukcją borówkową i dekorujemy liściem z winorośli oraz flambirowanymi w G’Vine Floraison i likierze June borówkami, imbirem, kardamonem, chińskim cynamonem, skórkami z limonki i grejpfruta.

Więcej zdjęć i informacji o przebiegu konkursu znaleźć można na stronie Alcademics.

(źródło zdjęcia: facebookowa strona The G’Vine Gin Connoisseur 2011)

J.W.

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


1 − = zero