Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Zoom

Drink Factory pyta Dale’a DeGroffa.

Dodane przez Czerwiec 1, 2011 – 23:21Komentarzy: 3

Dale ala WarholDale DeGroff to kultowa postać, która stoi za odrodzeniem kultury koktajlowej na świecie – inicjator powrotu sztuki barmańskiej do swych korzeni – mistrzostwa „złotej ery” koktajlu. Autor barmańskiej biblii „ Craft of Cocktail” i założyciel „The Museum of the American Cocktail”, jeden z największych współczesnych koktajlowych guru, nauczyciel i mentor dla wielu barmanów.

1. Czy pamiętasz pierwszy przyrządzony przez siebie koktajl?

To był rum z colą… najpopularniejszy drink, który pijała moja generacja po osiągnięciu pełnoletniości.

2. Czy możesz zdradzić swoje 3 ulubione koktajle wraz z recepturami? Jeden klasyczny, jeden „współczesny” i jedną własną ulubioną kompozycję?

Klasyczny: Dry Martini – 2 części Beefeater do 1 części Noilly Prat i dash Orange Bitters. „Współczesny”: Valencia: 3 części Tanqueray No. 10, 1 cześć  Emilio Lustau Fino Sherry i “podpalany” zest z pomarańczy. Własny: Dry Sazerac (z jedną kostką cukru ) robiony w dwóch szklankach old-fashioned, w  ½ z whiskey żytniej i ½ cognacu.

3. Kombinacja smaków, która Cię ostatnio zaskoczyła?

Słodka i wytrawna sherry połączona z whiskey lub pisco.

4. Jeżeli  mógłbyś przekazać tylko jedną radę początkującym barmanom, to co by to było?

Pracując za barem musicie przynajmniej lubić to zajęcie, bo inaczej przerodzi się ono w prawdziwe piekło.

5. Jak myślisz, co przyniesie Ci przyszłość? Jak będzie rozwijać się kultura koktajlowa na świecie?

Każdego ranka budzę się z myślą, że klasyczna sztuka barmańska powróciła do życia i będzie się dalej rozwijać..zakładając oczywiście, że reszta świata nie ulegnie samounicestwieniu … Politykom natomiast proponowałbym  więcej czasu spędzać w towarzystwie ciekawych ludzi, zacnych drinków i dobrze przyprawionych przekąsek :) !

6.  Co daje Ci największą  satysfakcję w pracy za barem?

Czas spędzony w przyjemnym otoczeniu z miłymi i ciekawymi ludźmi.

7. Jeżeli mógłbyś porozmawiać z jednym z koktajli, zakładając, że mógłby opowiedzieć Ci swoją historię, to który z klasyków byś wybrał i dlaczego?

Gin Martini … gin sprawia, że ludzie łatwiej się otwierają i mogą wyobrazić sobie różne rzeczy :)

8. Co nie związanego z miksologią i kulturą barową inspiruje Cię w pracy?

Kameralne bandy jazzowe, których muzycy potrafią dobrze improwizować … niestety nie zostało ich już zbyt wiele.

9. Jeśli mógłbyś złamać jedną ze „złotych zasad” barmańskich, to co by to było?

Zająłem się barmaństwem właśnie dlatego żeby uciec od tzw. złotych zasad.

10. Poza smakiem i kunsztem przygotowania, co Twoim zdaniem najbardziej wpływa na zadowolenie podczas degustowania koktajli ?

Otoczenie. I wcale nie mam na myśli lokalu z wystrojem za milion dolarów, choć w tego typu przybytku również może mieć miejsce to o co mi chodzi … otoczenie, na które składa się atmosfera niezależnie od tego czy jest to tylko okienko wykute w ścianie czy ekskluzywny lokal  z 15-metrowym barem … atmosfera, którą trudno zdefiniować … ale bardzo łatwo poczuć.

11. Jeżeli miałbyś wyróżnić jeszcze jeden koktajl, to co by to było?

Klasyczne Daiquiri. Dobry rum z posmakiem  trzciny cukrowej i świeżo wyciśnięty sok z limonki … kiedy przyrządzi się je w odpowiedni sposób jest … lekkie… świeże … cytrusowe … po prostu ambrozja.

Oryginalny wywiad “Drink Factory Interview – Dale DeGroff “ i powyższe zdjęcie pochodzą z bloga Drink Factory (drinkfactory.blogspot.com).

Wolne tłumaczenie R.C.

Komentarzy: 3 »

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


× 8 = sześćdziesiąt cztery