Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Dzieje się!, Newsy

„Better Bar.” Zgłębiamy tajniki sztuki barmańskiej.

Dodane przez Maj 23, 2011 – 19:57Komentarzy: 17

Better Bar - logoSpójrz na Bar z innej perspektywy! 30 maja 2011 w Centrum Techniki Kulinarnej „DORAM” przy ul.  Racjonalizacji 5 w Warszawie odbędą się warsztaty skierowane do barmanów, kadry zarządzającej gastronomią oraz wszystkich pasjonatów barowego fechtunku – „Better Bar”. Zgłębiamy tajniki sztuki barmańskiej. Na wydarzenie zaprasza DORA METAL.

Plan warsztatów:

12:00 – 13:00 Zabudowa baru a ergonomia pracy. Nowoczesne technologie i rozwiązania techniczne ułatwiające pracę za barem. – Grzegorz Braun (DORA METAL)

 13:15 – 14:15 Lód – dusza koktajlu. Historia zastosowania lodu w sztuce barmańskiej. Znaczenie kształtu, wielkości i temperatury lodu oraz jakości wody z jakiej jest wytworzony. – Radek Wieczorek (Mixology-Art Of Cocktails/Cool Ice)

 14:30 – 15:30 „Wstrząśnięte czy mieszane?” Charakterystyka komponentów koktajlowych a techniki ich łączenia. – Rafał Ciesielski (BarMagazyn.pl/ Gastro-Tech)

 15:45 – 16:45 Modernistyczne techniki barmańskie. – Pianki, wędzenie, sorbety alkoholowe. – Tomasz Roehr (Alkoteka.pl/Bar Symposium Warszawa)

 Partnerzy:

BarMagazyn.pl, Alkoteka.pl, Bar Symposium, Mixology-Art of Cocktails, Cool Ice, Open-bar.

Warsztaty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych – wstęp wolny.

Better Bar - plan warsztatów

***

Sylwetki prelegentów:

Grzegorz Braun- Product Manager ds. mebli i urządzeń BAR Line; główny specjalista ds. barów w Grupie DORA METAL.

Radosław Wieczorek – pasjonat sztuki barmańskiej;  zawodowo: barman, charyzmatyczny szkoleniowiec. Założyciel firmy Mixology − Art of Cocktails − zajmującej się profesjonalnym „cocktail cateringiem”, szkoleniami barmańskimi, projektowaniem barów, dystrybucją mobilnych systemów barowych jak również szkoleniami dla firm alkoholowych w Europie. Współwłaściciel firmy Cool Ice, która jako pierwsza na polskim rynku uczyniła ze zwykłego zamrażania wody prawdziwą sztukę.

Rafał Ciesielski – miksologiczny pasjonat; bar manager i beverage manager odpowiedzialny m. in. za wdrożenie pionu barowo-alkoholowego przy otwarciach wielokrotnie nagradzanych londyńskich lokali – Le Café Anglais (London Restaurant of the Year 2008, Best Newcomer 2008 wg Tatler) i Lutyens Restaurant, Bar & Cellar Rooms ( The Best New Restaurant – Autumn 2009 wg Square Meal). Współtwórca magazynu internetowego poświęconego miksologii  i kulturze barowej – BarMagazyn.pl. Obecnie projektuje i wyposaża  bary, a także prowadzi szkolenia barmańskie w ramach projektu „Bar Solutions” firmy Gastro – Tech.

Tomasz Roehr - promotor kultury picia koktajli, sztuki barmańskiej oraz odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu w Polsce. W 2008 roku założył pierwszy w Polsce blog poświęcony koktajlom – Alkoteka.pl , na którym promuje nowości rynku alkoholowego, światowe trendy oraz profesjonalne barmaństwo. W 2010 roku zorganizował Bar Symposium Warszawa, pierwszy event w Europie Wschodniej skierowany do środowiska barmańskiego. Od wielu lat jego pasją jest gastronomia oraz miksologia molekularna, historia koktajli oraz kolekcjonowanie starego sprzętu barmańskiego. Regularnie prowadzi kursy z miksologii  molekularnej w MSBiS w Warszawie.

„Better Bar”. Zgłębiamy tajniki sztuki barmańskiej. – 30 maja 2011, Centrum Techniku Kulinarnej „DORAM”, ul. Racjonalizacji 5, Warszawa.

Do zobaczenia!

Komentarzy: 17 »

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


jeden × 9 =