Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Cocktails

Mint Julep

Dodane przez Maj 5, 2011 – 14:52Komentarzy: 6

Derby Day z jego „dwoma najszybszymi minutami w sporcie” tuż tuż. Czas przygotować miętę i otrzepać z kurzu srebrne lub cynowe kubki. Mint Julep smakuje bowiem najlepiej podczas Kentucky Derby, ale też trudno wyobrazić sobie Kentucky Derby bez kubka Mint Julepa. Przynajmniej od 1938 roku.

Praprzodkami dzisiejszych julepów były arabskie „julaby” robione z wody i płatków róży. Mięta zastąpiła płatki róży wraz z rozprzestrzenieniem się tego napoju na kraje śródziemnomorskie a później również USA. Pierwsze znane nam wzmianki o spożywaniu julepa nie jako lekarstwa na wszelkie choroby ale jako napitku dla uprzyjemnienia czasu pojawiły się nieco później. W 1803 roku John Davis w swojej książce o podróżach po Stanach Zjednoczonych napisał o julepie „dram of spirituous liquor that has mint in it, taken by Virginians in the morning”. W bliżej nieokreślonym czasie, po Wojnie Secesyjnej julep z bourbonem zastąpił bardziej popularne wtedy julepy robione na bazie ginu, rumu, brandy i rye whiskey.  woodford-reserve-mint-julepZ Kentucky Derby Mint Julep zaczął być kojarzony około 1875 roku, ale oficjalnym drinkiem imprezy stał się w roku 1938, kiedy to zaczęto serwować go w pamiątkowych szklankach w cenie 75 centów. Dzisiaj podczas wyścigów w Louisville wypija się ponad 80 tysięcy julepów. Prawdopodobnie większość z nich zrobiona na wątpliwej jakości gotowych miksach… ale zdarzają się również takie jak Woodford Reserve’s $1,000 Mint Julep z lodem z wody deszczowej z Tasmanii, rzadką odmianą mięty (chocolate mint) z San Diego, cukrem odymianym beczkami po bourbonie i bourbonem Woodford Reserve ze specjalnej kolekcjonerskiej edycji. A wszystko to w srebrnym kubku od światowej sławy złotników z Tiffany & Co.

Jeżeli jednak nie mamy pod ręką srebrnego kubka należy zadowolić się podwójną szklanką old fashioned albo szklanką typu collins i zmieszać sobie jednego Mint Julepa. Zwłaszcza że potrzebować będziemy trochę mięty, cukru a i lód z londyńskiej (lub polskiej) kranówki wystarczy. No i alkoholu – bourbona (do wersji klasycznej), peach brandy, brandy albo rye whiskey jeżeli mamy ochotę na twista.

Mint Julep

  • 10 świeżych listków mięty
  • 10/15ml syropu cukrowego
  • 60ml dobrego bourbona

Delikatnie ugniatamy miętę z syropem w kubku do julepów (lub innej szklance), dodajemy bourbona i kruszony lód a następnie mieszamy łyżką barową aż do oszronienia kubka. Dodajemy więcej kruszonego lodu i przyozdabiamy gałązką świeżej mięty. Serwujemy z krótką słomką.

Znajomy znajomego polecił mi kiedyś dodanie odrobinki Fernet Branca, która nadaje drinkowi interesującego lekko ziołowego posmaku i świetnie sprawdza się w drinku.

Przepis na Georgia Mint Julep znaleziony w fantastycznej książce Teda Haigha “Vintage Spirits and Forgoten Cocktails…”

  • kilka świeżych listków miętymint julep01
  • łyżeczka cukru
  • odrobina wody
  • 60ml koniaku lub brandy
  • 30ml peach brandy (jako, że jest to produkt trudno dostępny można zastąpić go 15ml likieru brzoskwiniowego omijając w przepisie cukier i wodę).

Podobnie jak w przypadku Mint Julepa delikatnie ugniatamy miętę z syropem w kubku do julepów, dodajemy alkohol i kruszony lód a następnie mieszamy łyżką barową aż do oszronienia kubka. Dodajemy więcej kruszonego lodu i przyozdabiamy gałązką świeżej mięty. Serwujemy z krótką słomką by móc zanurzyć nos w mięcie.

Jeżeli peach brandy zastąpimy rye whisky otrzymamy moją ulubioną wersję Mint Julepa nazywaną czasami Prescription Julep.

Na koniec wersja Mint Julepa od Henrego Wattersona, edytora The Louisville Courier-Journal, który był wielkim zwolennikiem konserwatywnego podejścia do spożywania bourbona:

„Pluck the mint gently from its bed, just as the dew of the evening is about to form upon it … Prepare the simple syrup and measure out a half-tumbler of whiskey. Pour the whiskey into a well-frosted silver cup, throw the other ingredients away and drink the whiskey”.

Smacznego :)

(źródło zdjęcia: bourbonblog.com)

J.W.

Komentarzy: 6 »

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


+ jeden = 9