Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Newsy

Diageo White Spirits Forum

Dodane przez Styczeń 27, 2011 – 16:10Brak komentarzy

Stało się. Pomimo tempIMG_5649tan1eratury powyżej 36.6 ° Celsiusza, wbrew zaleceniom mojej kobiety osobistej i na przekór  panującym obecnie trendom, aby odrzucać wszystko co związane z Diageo, wybrałem się kilka dni temu na tegoroczną londyńską sesję World Class poświęconą białym alkoholom.

Zaczęło się z drobnym poślizgiem, ale nikt nie narzekał, bo zarówno czekanie jak i przerwy Diageo umilało nam Tanquerayem 10 z tonikiem…oczywiście z obowiązkowym plasterkiem grejpfruta. Zaczęło się od sesji Justina Smytha, ambasadora marki Ketel 1, który poprowadził wykład poświęcony holenderskiej rodzinie Nolan, produkującej tą wódkę. Justin, jak sam zresztą wspomniał, był tylko rozgrzewką przed gwiazdami wieczoru, a samą wódkę nazwał „marmitem” kategorii alkoholi… albo ją kochasz albo nienawidzisz.IMG_5634tan3

Wypełniona po brzegi sala Kensington Roof Gardens rozruszała się kiedy miejsce Justina zajął Tom Nicol, mistrz destylacji Tanqueraya i Gordonsa. Tom to niezwykle charyzmatyczny człowiek z niesamowitą wiedzą, ogromnym doświadczeniem, pasją i poczuciem humoru. Jego, niemal godzinną, sesję można było porównać do tegorocznego monologu Rickiego Gervaisa podczas ceremonii przyznania złotych globów. Było obrazoburczo ale też bardzo śmiesznie. Pomiędzy kolejnymi żartami Tom opowiedział zgromadzonym o trudnym procesie destylacji Tanqueraya i zapowiedział pojawienie się na angielskim rynku Rangpura – wersji Tanqueraya dostępnej dotychczas tylko w Stanach. Uciął też jakiekolwiek spekulacje o ponownym wprowadzeniu na rynek zaprzestanego w 2004 roku Tanqeray Malacca. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję uczestniczyć w wykładzie Toma bardzo gorąco polecam i zapewniam, że z pewnością nie będziecie się nudzić.

IMG_5653tan2Na deser został jeszcze wszystkim znany Dave Wondrich, który w swoim wykładzie nawiązał krótko do historii destylacji, ginu i koktajli. Wszystko to wsparte trzema szklaneczkami historycznych koktajli na bazie ginu: Holland Gin Punchu, Martineza i Clover Clubu. Jak zawsze, Dava miło było posłuchać zwłaszcza, że ze swoimi wykładami nie pojawia się on w UK zbyt często.

Dla zainteresowanych uczestnictwem w konkursie World Class poświęconym białym alkoholom termin zgłoszeń upływa 4 lutego. Londyński finał odbędzie się w marcu a międzynarodowy, o ile mi wiadomo, około lipca w indyjskiej Delhi.

J.W.

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


2 − = jeden