Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Zajawki, Zoom

Książęcy smak (cz.II)

Dodane przez Październik 30, 2010 – 16:41Komentarzy: 7

Dukes HotelKról Martini

Na półkach Dukes Bar „dumnie prężą się” same alkoholowe rarytasy. Można tu – siedząc w głębokich fotelach – sączyć powoli znakomite koniaki na czele z Bignon 1800 i Imperiale 1811, delektować się każdym łykiem unikatowych szkockich maltów, jak choćby Mortlach 1936 czy Linkwood 1939. Wszak niezwykłe miejsce wymaga oprawy w postaci niezwykłych trunków. Jednak ani przez chwilę nie można zapominać, że Dukes Bar to przede wszystkim królestwo koktajli. W karcie mnogość znakomitości, a każda z nich to barmańska legenda – Bloody Mary, Pimm’s czy bodaj jeden z najstarszych drinków na świecie – Sazerac, świetne połączenie koniaku i bittersów…

Jednak wśród wielu książąt jest tylko jeden król – Martini. W czym tkwi sekret jego smaku? Z jednej strony to niewątpliwie zasługa umiejętności kreujących go barmanów. Lecz to tylko część odpowiedzi na to pytanie. Należy bowiem pamiętać, że do wykonania Martini używa się tu tylko najlepszych, sprawdzonych składników. Nic dziwnego, że w znajdującym się na samym szczycie karty drinków Dukes – Vodka Martini – obok wytrawnego wermutu oraz cytryny – pojawiła się wódka Potocki.

Ów znakomity trunek okazuje się być nie tylko dobrym pomysłem na barmańskie klasyki, ale również daje szerokie możliwości dla barmańskich eksperymentów, czego doskonałym przykładem jest choćby niezwykły Ian Fleming’s Classic Vesper, gdzie wódce tym razem towarzyszy między innymi gin.

Niewykluczone, że wśród gości Dukes Hotel pojawi się następny pisarz poszukujący niebanalnych inspiracji. Dlatego pijąc kolejny łyk Martini, bądźmy czujni. Być może wkrótce staniemy się częścią legendy.Martini na bazie wódki Potocki

Martini à la Dukes Bar
5 ml wytrawnego wermutu
70 ml wódki Potocki
twist z cytryny lub 3 oliwki
Zmrożony kieliszek typu Martini o pojemności 90 ml należy opłukać 5 ml wytrawnego wermutu. Następnie dolewamy 70 ml schłodzonej wódki Potocki. Całość dekorujemy wedle uznania twistem z cytryny bądź oliwkami na szpadce.

Martini Masterclass

Od marca tego roku Dukes Hotel proponuje wszystkim miłośnikom dobrych alkoholi Martini Masterclass – cykl spotkań, podczas których Alessandro Palazzi odsłania sekrety trudnej sztuki przygotowywania drinków. Oczywiście, przede wszystkim Martini, ale nie tylko. Dzięki temu każdy może sam spróbować sił w miksowaniu koktajli. Zajęcia trwają 2 godziny (między 14 a 16) i odbywają się zawsze w sobotę. Koszt udziału jednej osoby wynosi 75 funtów. Rezerwacji należy dokonywać za pośrednictwem internetu: alessandropalazzi@dukeshotel.com.

Autor: Mirosław Golak, źródło: Numer XX  magazynu Czas Wina.

Książęcy smak (cz.I)

Komentarzy: 7 »

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


7 + cztery =