Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Dzieje się!, Newsy

Bols Around The Word „Mix your way into Cocktail Heaven”.

Dodane przez Październik 12, 2010 – 20:56Komentarzy: 3

Lucas Bols zaprasza do udziału w piątej edycji globalnego konkursu Bols Around The Word „Mix your way into Cocktail Heaven”. W konkursie, Bols wyłaniać będzie najbardziej kreatywnych barmanów, których pasją jest łączenie smaków i tworzenie nowych koktajli. Podczas Bols Around The World uczestnicy z całego świata będą walczyć o tytuł „Bols Global Cocktail Master 2010”. Finał konkursu odbędzie się w Amsterdamie w połowie lutego 2011 roku. Bols zachęca barmanów z całego świata do przygotowania jedynego w swoim rodzaju koktajlu z wykorzystaniem co najmniej jednego spośród 35 likierów marki. Ocena uwzględniać będzie smak, wygląd, aromat, technikę, składniki, nazwę, kreatywność i sposób prezentacji. Jury oceniające koktajle składa się z czterech światowych ekspertów. Każdy z nich odpowiedzialny jest za ocenę zgłoszeń z innej części świata. W tym roku w skład jury wchodzą: Wayne Collins (Europa), Dylan Howarth (Afryka, Bliski Wschód i Australia/Nowa Zelandia), John Lermayer (Ameryka Północna i Południowa) oraz Shinn Araki (Azja).

Chętni do zmagań kandydaci mogą zarejestrować się wysyłając własny przepis na wyjątkowy koktajl na stronę www.bolsaroundtheworld.com. Rejestracja aktywna jest do 31 października 2010 roku. Do finału przejdą dwaj barmani z każdego z czterech regionów. W grudniu wyłonionych zostanie ośmiu kandydatów, którzy w lutym 2011 roku będą rywalizować w Amsterdamie o tytuł „Bols Global Cocktail Master 2010” oraz o nagrodę w wysokości 2 500 euro. W zeszłorocznej edycji najlepszy okazał się Timo Janse z Holandii ze swoim „Breakfast Club Fluff”. Międzynarodowe jury uznało połączenie, Bols Genever zaprawionego rodzynkami (!), Bols Parfait Amour , świeżego soku z cytryny, śmietany, białka jajka i domowej roboty lemoniady za najlepszy koktajl roku 2009. Poniżej oryginalna wersja zwycięskiej receptury:

Breakfast Club Fluff

•1½ shot raisin infused Bols Genever

•¾ shot Bols Parfait Amour

•½ shot fresh lemon juice

•1 shot cream

•1 egg white

•Top up with homemade lemonade containing lemon juice, pineapple syrup and orange juice.

Garnish: homemade aromatic bitters and star anise

Pre-swizzle all ingredients. Shake with large cubes of ice and strain in a vintage 1920s glass. Top up with home made lemonade from a soda syphon. Add the star anise and use a dropper to drop the bitters in.

Mix your way into Cocktail Heaven

Opracowano na podstawie materiałów prasowych organizatora. Źródło zdjęcia: www.bolsaroundtheworld.com.

Komentarzy: 3 »

  • Ewelina pisze:

    Gdzie odbędą się półfinały i czy to będzie impreza zamknięta?

  • Rafal C. pisze:

    W informacji prasowej jaką otrzymaliśmy nie ma wzmianki o półfinałach. Wyślemy zapytanie do Bolsa.

  • Rafal C. pisze:

    „…w konkursie nie będzie półfinałów jako takich. W niedzielę zakończył się pierwszy etap, czyli przesyłanie on-line swoich pomysłów na koktajle. W tym miesiącu jury będzie wybierać 8 finalistów (na podstawie przesłanych przepisów), których nazwiska zostana ogloszone w grudniu. Finały odbedą się w lutym 2011 w Amsterdamie.”

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


− pięć = 3