Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Dzieje się!, Newsy

Bar Ten

Dodane przez Maj 31, 2010 – 22:02Brak komentarzy

BarTenLogoJuż tylko parę dni dzieli nas od kolejnej edycji największej europejskiej imprezy poświęconej barom, alkoholom i miksologii – londyńskiego Bar Show. Na początek, w tym roku dwie niespodzianki: pierwsza (dobra), że Bar Show powraca na swoje oryginalne miejsce czyli do  Bussiness Design Centre na Islington. Druga (niestety zła), że wprowadzono opłatę rejestracyjną w wysokości 25 funtów. Majątek może to nie jest, ale z pewnością dużą część osób ta opłata zniechęci. Mam nadzieję, że organizatorzy przewidzieli to i zaoferują imprezę na najwyższym poziomie, bo przyznać trzeba, że z roku na rok Bar Show coraz bardziej odchodzi od pierwotnych idei, a nieodpłatna konkurencja (Distil, Boutique Bar Show, Imbibe) coraz mocniej depcze mu po piętach.

Ale patrząc na program imprezy nie ma się co aż tak bardzo obawiać. Mimo, że lista wystawców nie należy do imponujących mam nadzieję, że może jeszcze się rozrośnie. Z tych interesujących zapowiedziało się jak na razie: Bacardi Brown-Forman, Love Drinks Ltd, Caorunn Gin, El Dorado Rums, Funkin, Sacred Distillery i Monin UK. Plus może paru innych. Pewnie znowu będzie dużo tequili i mezcalu bo odbędzie się też kolejna odsłona Tequila Embassy, chyba najlepiej zaprezentowanej i najbardziej obleganej części  zeszłorocznej imprezy. Brakuje mi niestety Inspirit Brand, Akvinty, Belvedera, Pernod-Ricarda i co najmniej kilku innych wystawców ze swoimi produktami.

Z interesujących wydarzeń lepiej nie przegapić konkursu „The Bartender Ultimate Black Box” na najlepszego drinka przygotowanego z nieznanych wcześniej uczestnikom składników (czyli takie barowe jam session). Drugiego dnia na tej samej scenie osoby z nowymi pomysłami na biznes będą zaś starały się przekonać do poparcia swoich idei znanych w branży rekinów biznesu.

Bar Ten logoCo jeszcze należałoby zobaczyć. Przede wszystkim sesję Taste and Flavours o bitersach Bitter Truth. Kto ominął wykład Iana Wisniewskiego o wódce podczas Distilu będzie miał okazję posłuchać jej ponownie. O Geneverze w kontekście ginu (mam nadzieję, że będzie też testowanie) opowie sam Desmond Payne, a cacachą i rumem zajmie się chyba ich największy europejski znawca Ian Burrell. Swoje parę minut mają zaplanowane też Gary Regan, Dale DeGroff (razem z  Davidem Wondrichem), Harold McGee, Tony Conigliaro, Dave Broom i wielu innych. Wartościowa wydaje się również sesja z Philem Duffem o charyzmie i umiejętnościach w komunikacji z klientami jako warunku dobrze prosperującego baru. Poza tym co nieco o tiki koktajlach i klasykach. Na klasyki kładzie się zresztą duży nacisk: od wykładów De Groffa i Wondricha, poprzez sesje o przed-wiktoriańskich i wiktoriańskich koktajlach, aż po różne wariacje przy ich przygotowaniu.

Sporo czasu poświęconego będzie również miksologii molekularnej. A to za sprawą Drink Factory i zaangażowanych w niej Tony Conligaro, Spika Marchanta i Gilesa Cowana. Szerokiej publiczności zaprezentują oni swoje sekrety, pokażą jak tworzyć koktajle przy użyciu nowoczesnych narzędzi i opowiedzą o smakach, ich łączeniu i wpływaniu na siebie. Ciekawie zapowiada się również panel dyskusyjny dotyczący dalszego rozwoju kariery barmanów, czyli jak zostać właścicielem baru, konsultantem lub ambasadorem jakiejś marki. Taki rzut okiem w przyszłość. Przynajmniej dla niektórych.

Co jeszcze… dużo, dużo więcej. Ale wszystkiego i tak nie da się obskoczyć. No cóż, ja za parę dni stworzę swój harmonogram „must see”. Innym odwiedzającym też tak radzę. Żeby później nie narzekać, że się straciło coś, co może tylko raz w życiu.

Pozdrawiam i do zobaczenia na Bar Show Ten. Miejmy nadzieję, że nie ostatnim.

Więcej informacji, program imprezy i formularz rejestracyjny można znaleźć na stronie: www.barshow.co.uk

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


dziewięć × 9 =