Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Cocktails

Na weekend…- 3 razy od Audrey

Dodane przez Kwiecień 23, 2010 – 10:26Brak komentarzy

W tym tygodniu zostałem potraktowany ulgowo i mogę samolubnie zapełnić rubrykę koktajli na weekend… więc tak jak wcześniej obiecywałem trzy wyborne produkcje z shakera Audrey Saunders.

Earl Gray MarTEAni

  • 50ml nalewki na ginie o smaku herbaty Earl Gray (przepis na jej wykonanie poniżej)Earl Gray MarTEAni
  • 25ml prostego syropu cukrowego
  • 15ml świeżego soku cytrynowego
  • białko jajka (oczywiście świeże, po dokładnym umyciu i wyparzeniu we wrzątku jajka)

Shakerujemy wszystkie składniki „na sucho” a potem z lodem, przecedzamy do kieliszka koktajlowego i przyozdabiamy np. twistem z cytryny.

Aby wykonać nalewkę Earl Gray należy wsypać około 6/8 łyżeczek tej herbaty do butelki  ginu. Odczekać dwie godziny, następnie przecedzić przez drobne sitko, przepłukać butelkę i wlać gin z powrotem.

Old Cuban

  • 50ml złotego rumu
  • 6 listków mięty (plus gałązka do dekoracji)
  • kilka kropel Angostury bitters
  • 20ml prostego syropu cukrowego
  • około 60ml szampana (albo w ostateczności wina musującego)

Delikatnie rozgniatamy miętę w bostonie, dodajemy resztę składników (z wyjątkiem szampana), wstrząsamy w shakerze i cedzimy przez drobne sitko do czarki koktajlowej. Następnie uzupełniamy szampanem i przyozdabiamy gałązką mięty lub połową laski wanilii.

Gin Gin Mule

W nieco uproszczonej wersji, jako, że w koktajlowej oazie Audrey – Pegu Club jest on serwowany z domowej roboty niegazowanym piwem imbirowym i później szprycowany wodą sodową.

  • 50ml ginu
  • 20ml świeżego soku z limonek
  • 15ml prostego syropu cukrowego
  • 6 lisków mięty (i ponownie mała gałązka do przyozdobienia)
  • bezalkoholowe piwo imbirowe do uzupełnienia

Miętę delikatnie rozgniatamy z syropem w bostonie, dodajemy resztę składników (z wyjątkiem piwa imbirowego), wstrząsamy w shakerze a następnie przelewamy na kostki lodu do highballa. Uzupełniamy piwem imbirowym i dekorujemy gałązką mięty i mieszadełkiem.

Smacznego.

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


7 − = dwa