Zaloguj się | Posty (RSS) | Komentarze (RSS)
Home » Cocktails

Trzy przepisy na świąteczny weekend.

Dodane przez Kwiecień 1, 2010 – 23:36Komentarzy: 1

Lutyen’s AppletiniNa świąteczny, długi weekend trzy napoje z wiosennego menu londyńskiego Lutyens Restaurant, Bar & Cellar Rooms.

Lutyen’s Appletini

  • 40ml wódki zaprawionej trawą żubrową (np. Żubrówki, Żołądkowej Gorzkiej na trawie żubrowej)
  • 15ml Martini Bianco
  • 25ml gęstego soku jabłkowego

Wszystkie składniki wstrząśnij w shakerze z lodem i przecedź do schłodzonego szkła.

Szkło: czarka koktajlowa.

Dekoracja: 3 cienkie plastry jabłka na powierzchni drinka.

 

Kiwi & Cucumber Cobbler

  • 50ml ginu (nie za wytrawny np. Hendrick’s)
  • 15ml prostego syropu cukrowego
  • 1 segment cytryny
  • 3 centymetrowy kawałek ogórka (pocięty w kostkę)
  • Połówka kiwi (obranego)
  • 1 segment cytryny

Na dnie shakera ugnieć ogórek, kiwi i segment cytryny. Dodaj płynne składniki, wstrząśnij z lodem i przecedź do wypełnionego kruszonym lodem szkła.

Szkło: wysoka szklanka typu highball.

Dekoracja: plaster ogórka, plaster kiwi, segment cytryny i gałązka mięty (opcjonalnie).

 

Vimble

  • 50ml wódki
  • 5ml likieru Maraschino
  • 20ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonego grapefruita
  • 10ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 10ml prostego syropu cukrowego
  • 5ml Crème de Mûre (likier jeżynowy)

Wszystkie składniki (oprócz likieru jeżynowego) wstrząśnij krótko w shakerze z lodem i przecedź do wypełnionego lodem szkła, po czym dolej na górę likier jeżynowy.

Szkło: niska szklanka typu rocks.

Dekoracja: plaster grapefruita.

Wesołych świąt i mokrego dyngusa!

Cheers!

Komentarzy: 1 »

Dodaj komentarz!

Możesz śledzić odpowiedzi dla tego wpisu przez Kanał RSS .Możesz zostawić odpowiedź, lub dodać trackback ze swojej strony.

Dbaj o styl wypowiedzi. Trzymaj sie tematu. Nie spamuj.

*pola wymagane

Linie i paragrafy automatyczne, adres e-mail nigdy nie widoczny. Dozwolony HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentarze są moderowane. Spamowanie komentarzy (reklamowanie innych stron, wpisy nie na temat itp.) może spowodować zablokowanie IP komentującego.

Aby dołączyć zdjęcie lub grafikę do swoich komentarzy, zarejestruj się na stronie Gravatar
(twój Gravatar jest obrazkiem, który podąża za Tobą od strony do strony, pojawiając się przy Twoim podpisie, kiedy na przykład komentujesz lub publikujesz wpis).


5 − pięć =